EFI

’Komplex prevenciós program a Sellyei Járásban’

2018. május 1-től az országos Egészségfejlesztési Iroda hálózat részeként az Ormánság Egészségközpontban létrejött a Sellyei Egészségfejlesztési Iroda (EFI) az EFOP – 1.8.19.-17-2017-00016 azonosítószámú pályázat keretében.

Irodánk fő feladata a Sellyei Járás területén a lakosság testi, lelki egészségállapotának javítása. Az EFI létrehozása mellett, szakmai támogatás lehetőséget kínálunk a térség egészségfejlesztést érintő programjaihoz.

A 2018.05.01-2020.05.31. között lezajló 24 hónapos projektidőszak alatt egyéni, csoportos és közösségi egészségfejlesztési programokat szerveztünk és bonyolítottunk le. 2020.06.01-én kezdtük meg 3 éves kötelező fenntartási időszakunkat. Ennek során a korábbi sikeres programok folytatódtak, valamint – a kötelező szakmai feladatok – figyelembevételével új programelemek is bevezetésre kerültek.

Hogy szemléltessük munkánkat….:

Az Ormánságban 38 – zömében apró – település található, van, ahol a 100 főt sem éri el a lakosok száma. Hátrányos helyzetű térségről van szó, ugyanakkor minden település a maga nemében egyedi, a megfelelő kommunikáció, illetve a bizalom kiépítése az egyik legfontosabb feladatunk volt az elmúlt időszakban. Ezt segítette, hogy eddigi programjainkkal már több, mint 3000 embert elértünk el, a lakosság jelentős része találkozott már munkatársainkkal valamilyen formában.

Állandó programelemeink 2022.01.01-től:

 1. Cross tréning (Sellye) – hétfőnként 16:30-tól
 2. Prevenciós torna (Sellye) – csütörtökönként 16:30-tól
 3. Azok vagyunk, amit megeszünk – egészséges táplálkozást ösztönző foglalkozások (Vajszló és Csányoszó településeken kétheti rendszerességgel, más külső helyszíneken igény szerint)
 4. Egyéni egészségállapotfelmérés, egyéni életmódváltó program kialakítása (Települési egészségnapok keretében ill. egyéni bejelentkezés alapján)
 5. Retro táncklub (Sellye) – keddenként 16:30-tól
 6. Túra klub – 2022 tavasz/ősz (havonta 1 alkalommal szombati napon)
 7. Egyéni konzultációs lehetőség – életmódváltás, dietetika, pszichológia és addiktológia területeken – előzetes időpont egyeztetés alapján

További programelemek, melyek időszakosan ill. igény szerint kerülnek megvalósításra:

Iskolai Egészségnapok, óvodai gyermek egészségfejlesztő programok, munkahelyi egészségnapok, szív-érrendszeri és cukorbeteg klubfoglalkozások, szülő-klubok, dohányzás leszokás támogató csoport, szakmaközi megbeszélések és konferenciák.

Szívesen állunk a Sellyei Járás lakosainak és szakembereinek rendelkezésére!

Az aktuális programokról tájékozódhat a Sellyei Egészségfejlesztési Iroda Facebook oldalán. (https://www.facebook.com/SELLYEEFI)

Tel: 0673580044 (7-es mellék)

Email:

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi!”  ( Arthur Schopenhauer )

Munkatársaink:

 • Batári Nikoletta (egészségfejlesztő, EFI vezető)
 • dr Barta Ildikó (háziorvos, addiktológiai konzultáns)
 • Kánya Krisztina (dietetikus)
 • Varga Viktória (pszichológus)