Már nálunk is elérhető a COVID19 gyorsteszt magánszolgáltatás keretében!

A lakossági igényekre válaszul magánszoláltatás keretében lehetősége van arra, hogy COVID19 gyorstesztet végeztessen nálunk. A tesztelés célja a tünetmentes páciensek önkéntes vizsgálata, a sikeres járványügyi védekezés elősegítése. Amennyiben tünetei lennének, kérjük, forduljon háziorvosához!

Munkáltatók megrendelésére vállaljuk a dolgozók tesztelését is.

Covid19 gyorsteszt megrendelés, ügyfélszolgálat:

Telefon: +36 30 1460215

Ügyfélszolgálatunk hétköznapokon reggel 7.00 és délután 16.00 óra között fogadja hívását!

E-mail: haziapolas@oekp.hu

A vizsgálati módszerek:

Gyorstesztelés keretében választhat:

  • antigén tesztet (orrgarat mintából)
  • antitest tesztet (ujjbegy-vérből)

Az antigén tesztről

A tesztelést során COVID-19 Ag (antigén) Rapid teszttel az orrgaratból vett minta segítségével a SARS-CoV-2 antigént mutatjuk ki, mely azt jelzi, hogy aktuálisan jelen van-e a vírus.

A Magyarországon forgalomba hozott tesztek NNK által történt bevizsgálása alapján ezek a tesztek a pozitív eredmény esetében 99%-ban a PCR teszteléssel is pozitív eredményt adtak, míg a negatív eredményeket 70% biztonságúnak véleményezték.

A vizsgálat elvégzése pár percet vesz igénybe, az eredménye 15-20 perc elteltével rendelkezésre áll.

A tesztelést egészségügyi szakembereink végzik, vagy a rendelőintézetben erre a célra kijelölt helységben, vagy a megrendelő otthonában, esetleg munkahelyen, egyéb helyszíneken a járványügyi előírások maximális betartása mellett.

Amennyiben az eredmény negatív, az nem valószínűsíti az aktív fertőzést, ugyanakkor az aktív fertőzést teljes bizonyossággal nem lehet kizárni!

Az antitest tesztről

A COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt egy ujjbegyből vett vérminta alapján végzett immunpróba, mellyel a SARS-CoV-2 (új típusú koronavírus) ellen termelődő IgG és IgM antitestek jelenlétét vizsgáljuk.

Ezek közül az IgM a fertőzést követően már korán megjelenik – ennek a jelenléte utal a betegség akut fázisára. A SARS-CoV-2 ellen termelődő IgG antitestek jelenléte később figyelhető meg. Amennyiben a fertőzést követően mind az IgG, mind az IgM-re nézve pozitív a teszt eredménye, az utalhat a betegség akut fázisára, a közelmúltban bekövetkezett megfertőződésre is. Ha csak az IgG-re nézve pozitív a teszt, az jelentheti a betegség gyógyulási fázisát, vagy jelezhet már korábban lezajlott megfertőződést is. Ugyanakkor mind az IgG, mind az IgM a megfertőződést követően csak némi késlekedéssel mutatható csak ki. FIGYELEM! Az antitest vizsgálat önmagában nem használható a SARS-CoV-2 fertőzés meglétének vagy hiányának, valamint a vírus okozta megbetegedés előrehaladottságának diagnosztizálására! A negatív teszteredmény nem zárja ki a SARS-CoV-2 a szervezetben való jelenlétét! pozitív eredmény utalhat múltbéli, vagy fennálló, nem a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzésekre is.

 

Teendői a teszt eredményétől függően

Még ha az eredmény nem is valószínűsíti az aktív fertőzést, akkor is tartsa be a járványügyi ajánlásokat, illetve amennyiben fertőzésre utaló tüneteket tapasztal magán, úgy haladéktalanul értesítse erről háziorvosát, továbbá vonuljon önkéntes karanténba!

A negatív teszt eredménye tájékoztató jellegű, nem használható fel hivatalos célra, hatóság által kért PCR tesztek kiváltására (pl. karantén alóli felszabadítás, műtét előtti kivizsgálás)!

Amennyiben a teszt eredménye az az aktív fertőzés gyanúját veti fel, úgy Önnek kötelessége haladéktalanul értesítenie erről háziorvosát, aki megteszi a szükséges lépéseket (esetleges további tesztelése, gyógykezelése). Késlekedés nélkül, azonnal vonuljon önkéntes karanténba, kerülje a közeli kapcsolatot még családtagjaival is! Ebben az esetben jogosultak vagyunk arra, hogy népegészségügyi céllal értesítsük a járványügyi hatóságot (ÁNTSZ), egészségügyi regiszterbe továbbítsuk adatait.

Abban a ritka esetben, ha a teszt „nem értékelhető” eredménnyel zárul, javasolható a teszt megismétlése.

Mikor, hogyan igényelheti a tesztelést?

A tesztelésben való részvétel önkéntes, térítési díj ellenében igénybe vehető. A páciens tesztelésre csakis akkor jelentkezhet, amennyiben nincs olyan tünete, mely valószínűsítheti a COVID 19 fertőzöttségét. Hívja ügyfélszolgálatunkat vagy írjon nekünk fenti elérhetőségeinken!

Tájékoztató árak:

A Sellyei Egészségközpontban végzett SARS-CoV-2 gyorsteszt:

COVID-19 Ag (antigén) Rapid teszt: 10.000 Ft / teszt

CIVID-19 antitest (IgM/IgG) gyorsteszt: 5.000 Ft / teszt

Kiszállási költség külső helyszínen végzett teszt esetében: 2.000 Ft / teszt

Az árak tájékoztató jellegűek, aktuális áraink függhetnek kiszállási távolságtól, a tesztek beszerzési árától, a megrendelés mennyiségétől.

Általános szerződési feltételeink megtekintéséhez kattintson ide.