Már nálunk is elérhető a COVID19 tesztelés magánszolgáltatás keretében!

A lakossági igényekre válaszul magánszoláltatás keretében lehetősége van arra, hogy COVID19 tesztet vagy Covid19 gyorstesztet végeztessen nálunk. A tesztelés célja a tünetmentes páciensek önkéntes vizsgálata, a sikeres járványügyi védekezés elősegítése. Amennyiben tünetei lennének, kérjük, forduljon háziorvosához!

Munkáltatók megrendelésére vállaljuk a dolgozók tesztelését is.

Covid19 teszt megrendelés, ügyfélszolgálat:

Telefon: +36 30 1460215

Ügyfélszolgálatunk hétköznapokon reggel 7.00 és délután 16.00 óra között fogadja hívását!

E-mail:

A vizsgálati módszerek:

A tesztelés keretében választhat:

  • antigén gyorstesztet (orrgarat mintából – akut fertőzöttség megállapításához)
  • antitest gyorstesztet (ujjbegy-vérből – lezajlott fertőzés kimutatására)
  • antitest szerológiai (mennyiségi) tesztet (vénás vérből – védettségi igazolványhoz, a betegségen átesetteknek)

Az antigén tesztről

A tesztelést során COVID-19 Ag (antigén) Rapid teszttel az orrgaratból vett minta segítségével a SARS-CoV-2 antigént mutatjuk ki, mely azt jelzi, hogy aktuálisan jelen van-e a vírus.

A Magyarországon forgalomba hozott tesztek NNK által történt bevizsgálása alapján ezek a tesztek a pozitív eredmény esetében 99%-ban a PCR teszteléssel is pozitív eredményt adtak, míg a negatív eredményeket 70% biztonságúnak véleményezték.

A vizsgálat elvégzése pár percet vesz igénybe, az eredménye 15-20 perc elteltével rendelkezésre áll.

A tesztelést egészségügyi szakembereink végzik, vagy a rendelőintézetben erre a célra kijelölt helységben, vagy a megrendelő otthonában, esetleg munkahelyen, egyéb helyszíneken a járványügyi előírások maximális betartása mellett.

Amennyiben az eredmény negatív, az nem valószínűsíti az aktív fertőzést, ugyanakkor az aktív fertőzést teljes bizonyossággal nem lehet kizárni!

Az antitest tesztről

A COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt egy ujjbegyből vett vérminta alapján végzett immunpróba, mellyel a SARS-CoV-2 (új típusú koronavírus) ellen termelődő IgG és IgM antitestek jelenlétét vizsgáljuk.

Ezek közül az IgM a fertőzést követően már korán megjelenik – ennek a jelenléte utal a betegség akut fázisára. A SARS-CoV-2 ellen termelődő IgG antitestek jelenléte később figyelhető meg. Amennyiben a fertőzést követően mind az IgG, mind az IgM-re nézve pozitív a teszt eredménye, az utalhat a betegség akut fázisára, a közelmúltban bekövetkezett megfertőződésre is. Ha csak az IgG-re nézve pozitív a teszt, az jelentheti a betegség gyógyulási fázisát, vagy jelezhet már korábban lezajlott megfertőződést is. Ugyanakkor mind az IgG, mind az IgM a megfertőződést követően csak némi késlekedéssel mutatható csak ki. FIGYELEM! Az antitest vizsgálat önmagában nem használható a SARS-CoV-2 fertőzés meglétének vagy hiányának, valamint a vírus okozta megbetegedés előrehaladottságának diagnosztizálására! A negatív teszteredmény nem zárja ki a SARS-CoV-2 a szervezetben való jelenlétét! pozitív eredmény utalhat múltbéli, vagy fennálló, nem a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzésekre is.

Antitest szerológiai (mennyiségi) tesztről

A Covid19 szerológiai antitest mennyiségi vizsgálata során meghatározásra kerül kétféle antitest (Nuclocapsid és Spike fehérje) mennyisége,

A tesztek nem tesznek különbséget az IgG és IgM antitestek között, bármelyik jelenlétét kimutatják. A normál értékek:

Covid Nucleocapsid fehérje ellenes antitest, normálérték: < 1.0 COI (cut-off value)

Covid Spike fehérje ellenes antitest, normálérték: < 0,8 U/mL

Az eltérő mérési módszerek miatt, a különböző laboratóriumok által mért eredmények nem összehasonlíthatóak, ezért érdemes ismételt vizsgálatok esetén ugyanazon laboratóriumban végezni minden vizsgálatot.

Mindkét teszt határérték alatti (negatív) eredménye nagy valószínűséggel kizárja a korábbi fertőzöttséget (vagy a betegség lefolyása nem járt antitest termelődéssel, vagy a fertőzés óta eltelt idő alatt az antitestek szintje a detektálási küszöb alá csökkent)

Mindkét teszt emelkedése a vírusfertőzésen való átesettséget, vagy aktív fertőzést jelenti. Szintén mindkettő emelkedhet a Sinopharm vakcinával történő oltást követően

Csak az egyik antitest emelkedése (anti-Spike vagy anti-Nucleocapsid) szintén valószínűsíti a fertőzésen való átesettséget, de az eredmények értékelése egyénenként más és más lehet, függően a titerek abszolút értékétől, és a páciens anamnézisétől, klinikai adataitól. Covid oltást követően a Spike-protein ellenes antitestek szintje jellemzően magas, míg a Nucleocapsid ellenes antitest szint nem haladja meg a normálértéket (kivéve Sinopharm, lásd fent)

Jelenleg nem ismert, hogy a titerek értéke milyen összefüggésben van az újrafertőződés esélyével, de feltételezhető, hogy a titer értéke és az infekcióra való hajlam fordítottan arányos.

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerében lesz elérhető.

Az antitest szerológiai teszt – eredménytől függően – alkalmas védettségi igazolvány igénylésére.

Teendői a teszt eredményétől függően

Még ha az eredmény nem is valószínűsíti az aktív fertőzést, akkor is tartsa be a járványügyi ajánlásokat, illetve amennyiben fertőzésre utaló tüneteket tapasztal magán, úgy haladéktalanul értesítse erről háziorvosát, továbbá vonuljon önkéntes karanténba!

A gyorstesztek esetében (antigén gyorsteszt, ujjbegymintából megállapított antitest gyorsteszt)a negatív teszt eredménye tájékoztató jellegű, nem használható fel hivatalos célra, hatóság által kért PCR tesztek kiváltására (pl. karantén alóli felszabadítás, műtét előtti kivizsgálás, védettségi igazolvány igénylés)!

Amennyiben a teszt eredménye az az aktív fertőzés gyanúját veti fel, úgy Önnek kötelessége haladéktalanul értesítenie erről háziorvosát, aki megteszi a szükséges lépéseket (esetleges további tesztelése, gyógykezelése). Késlekedés nélkül, azonnal vonuljon önkéntes karanténba, kerülje a közeli kapcsolatot még családtagjaival is! Ebben az esetben jogosultak vagyunk arra, hogy népegészségügyi céllal értesítsük a járványügyi hatóságot (ÁNTSZ), egészségügyi regiszterbe továbbítsuk adatait.

Abban a ritka esetben, ha a teszt „nem értékelhető” eredménnyel zárul, javasolható a teszt megismétlése.

Mikor, hogyan igényelheti a tesztelést?

A tesztelésben való részvétel önkéntes, térítési díj ellenében igénybe vehető. A páciens tesztelésre csakis akkor jelentkezhet, amennyiben nincs olyan tünete, mely valószínűsítheti a COVID 19 fertőzöttségét. Hívja ügyfélszolgálatunkat vagy írjon nekünk fenti elérhetőségeinken!

Tájékoztató árak:

A Sellyei Egészségközpontban végzett SARS-CoV-2 gyorsteszt:

COVID-19 Ag (antigén) Rapid teszt: 10.000 Ft / teszt

COVID-19 antitest (IgM/IgG) gyorsteszt: 5.000 Ft / teszt

Covid-19 szerológiai (mennyiségi) antitest vizsgálat: 11.000 Ft (teszt 9.000 Ft + mintavétel 2.000 Ft)

Kiszállási költség külső helyszínen végzett teszt esetében: 3.000 Ft / teszt

Az árak tájékoztató jellegűek, aktuális áraink függhetnek kiszállási távolságtól, a tesztek beszerzési árától, a megrendelés mennyiségétől.

Általános szerződési feltételeink megtekintéséhez kattintson ide.