Magyarországon nagyon alacsony a népegészségügyi és egyéb szűrővizsgálatokon való részvételi arány. Ezért célul tűztük ki, hogy a lakosságot minél nagyobb számban mozgósítsuk az ezeken való részvételre. Köszönet a háziorvosi körzetekben dolgozó ápolóknak és a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának az együttműködésért.

1.Mammographiás szűrésre mozgósítás – ”Százszorszép” – program

Csoportos edukációs és szűrésre mozgósító foglalkozások zajlottak az emlőrák megelőzésére és korai felismerésére. A lakosság mellett az egészségügyi dolgozók figyelmét is igyekeztünk felhívni a szűrés fontosságára.

2020-ban 6 csoport indult:  (Csányoszró, Vajszló, Sámod, Adorjás, Drávasztára Drávafok) – 62 fő

2022-ben pedig 1 csoport (Kisszentmárton) – 11 fő

Összesen: 85 fő

2. Méhnyakrák szűrésre mozgósítás – „Vadrózsa” – program

Csoportos edukációs és szűrésre mozgósító foglalkozások zajlottak az méhnyakrák megelőzésére és korai felismerésére – szűrési lehetőséggel a Sellyei Egészségközpontban.

  • 2021.04-05. hó: (Sámod, Adorjás, Vajszló I-II, Sósvertike, Drávaiványi, Lúzsok I-II., Kisszentmárton I.-II., Hirics, Majláthpuszta) – összlétszám: 92 fő (min. 1x megjelent)

2021-2023. szervezett nőgyógyászati szűrésen megjelent összesen: 124 fő

3. CRC (vastagbél) szűrésre mozgósítás

A CRC szűrésben résztvevő Sellye I.-II. és Vajszló I-II. háziorvosi körzetekkel együttműködésben edukációs foglalkozás és szűrőcsomag osztás történt.

  • 2021: Sellye: 17 fő, Zaláta: 11 fő, Vajszló: 28 fő
  • 2022: Baranyahídvég: 6 fő, Vajszló: 67 fő

összesen: 129 fő

4. Bőrgyógyászati – Melanoma szűrés

Bőrgyógyász szakorvos által végzett anyajegy szűrésen 32 fő vett részt