2021-ben közel 400 betegnek igyekeztünk magas szakmai színvonalon segítséget nyújtani panaszai csökkentésében, megszüntetésében

Mire jó a gyógytorna?

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatékonyan kezeljük. A gyógytorna kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. Betegeink a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében. Egyénre szabott kezelést biztosítunk, mely során a mozgásterápián túlmenően Triggerpont kezelést, Fascia lazítást, Tape ragasztást is alkalmazunk.

Triggerpont kezelés:

A trigger pontok az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók, melyek létezéséről általában nem is tudunk. Ezek a borsónyi kis pontok kívülről nem láthatóak, és az általuk okozott fájdalom sem a trigger pont helyén jelentkezik, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelenik meg egy másik testrészen.

Trigger pont terápia során a gyógytornász először is a páciens izomzatának alapos vizsgálatával kezd, melynek során feltérképezi a feszültség pontokat. Ezt követően kezdődik a görcsös csomók kilazítása, ami a trigger pontok lassú, fokozatos nyomásával, majd oldásával érhető el. Ez a művelet a paciens számára fájdalmas is lehet, azonban az átmeneti fájdalom bőven megéri, hisz a feszültségcsomók oldása azt jelenti, hogy megszabadulhatunk a tartós, állandó fájdalomtól, kellemetlen izomfeszességtől. Az első kezelés után átmenetileg akár erősebbnek is érezhetjük az eredeti panaszt, azonban pár alkalom után már egyértelműen jelentkeznek a jótékony hatások.

A kinesio tape technika lényege

A tape felhelyezését kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki. A bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyaga bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, pozitív jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerálódást. A fájdalom és sérülés megelőzésében is használjuk, a kinesio tape stabilizálja a gyengült, sérült, műtött testrészeket. A kinesio tape hatása a ragasztás technikájától függ. Fájdalom,sérülés esetén a felhelyezéstől számított 3-5. napon várható  a tape elsődleges hatása.

A Dynamic Taping célja hogy “kívülről”-felhelyezve- elnyelje a terhelést, ezáltal csökkentse azt a terhelést, mellyel a testnek (szöveteknek, struktúráknak) “belülről” kell megbirkóznia. Számos esetben nincs jelen fájdalom, és ha van is fájdalom, az nem korrelál jól a szöveti sérülés mértékével. Ahelyett hogy a fájdalmat magát céloznánk, a Dynamic Taping a probléma hátterében lévő mechanikai tényezőkre gyakorol hatást vagy csak egyszerűen javítja az adott funkciót. Alkalmazásával kontrollálható az erők és a terhelés továbbítása annak érdekében, hogy csökkentsük a kompenzációs mechanizmusokat, a helytelen mozgásmintákat. A Dynamic Tape igen széles körben alkalmazható. Lehetőség van speciális kismama tapingre is, mely a várandósság alatti derékfájdalom enyhítésére, pocaktámasztásra, tartásjavításra, ödémásodás csökkentésére, szülés után szétnyílt hasizom kiegészítő kezeléseként is alkalmazható.

Milyen problémák fennállása esetén javasolt gyógytorna kezelés?

Traumás sérülések( baleseti – és sportsérülések), ortopédiai elváltozások (leggyakoribb: lúdtalp, Achilles-ín rövidülés, gerincferdülés, ízületi kopások, pattanó ujj), nőgyógyászati problémák (gátizomzat gyengesége, vizelettartási problémák, szülés utáni regenerálódás) urológiai problémák (vizelettartási zavarok férfiaknál és nőknél egyaránt), reumatológiai kórképek (leggyakoribb: Reumatoid Artritis, gerinc és ízületi degeneratív elváltozások) neurológiai panaszok (stroke, zsibbadásos panaszok, gerincsérv, facialis paresis, kéztő alagút szindróma, szédüléses panaszok, egyensúlyzavarok), vérkeringési zavarok (TOS, vénás-artériás keringési problémák, szívműtét utáni rehabilitáció, Raynaud szindróma), mozgásfejlődési problémák (csecsemők megkésett mozgása).

Tornatermünkben lehetőség van egyéni és csoportos tornán való részvételre is.

Tornáink: gerinctorna, intimtorna, csípőtorna, térdtorna, bokatorna, nyak-váll torna, kéztorna, kismamatorna, szülés utáni regeneráló torna, műtétek utáni rehabilitáció, műtétre felkészítő torna, babatorna, értorna.

Hogyan lehet bejelentkezni?

A gyógytorna beutaló köteles ellátás, melyre háziorvos és szakorvos egyaránt kiállíthat beutalót.

Ezen fel kell tüntetni a panaszt, a feltételezett diagnózist, és hogy hány alkalommal javasolják a gyógytornát. Egy beutalón 10-20 alkalom gyógytorna foglalkozás javasolható.

Ezután időpontot kell kérni a 73/580-044-es telefonszámon a 157-es melléken az első találkozásra. Az időpontokban igyekszünk alkalmazkodni a páciens időbeosztásához, közlekedési lehetőségeihez.

  Gyógytornászaink:

Magánszolgáltatások:

Az egyéni gyógytorna otthoni magánszolgáltatásként is igénybe vehető.

Részletek: itt

Csoportos gerinctorna:

A Sellyei Művelődési Házban szerdánként 17:00-18:00 (jelenleg ingyenes a résztvevőknek – pályázati forrásból finanszírozott)

Fittmummy kismama torna és szülés utáni regeneráció

Részletek: itt